Четирима президенти откриха възпоменателна плоча пред родната къща на Желю Желев в село Веселиново

Валентин Николов
share

Държавният глава Румен Радев и президентите Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев откриха възпоменателна плоча пред родната къща на Желю Желев в село Веселиново.

Идеята за плочата била на президента Румен Радев. Той се свързал с кмета на община Смядово Иванка Петрова и обсъдили възможностите. Така от общинския бюджет били отделени 3000 лв. за ремонт на стените на къщата и за паметната плоча.

В словото си пред присъстващите Румен Радев отбеляза, че д-р Желев "имаше нелека съдба, прояви куража на инакомислещите, когато други мълчаха, пое отговорност за страната, когато всички спореха и се надяваха, понесе упреците на опонентите и предателствата на своите. Епохата натовари плитиците на прехода с бремето на много грешки - и техни, и чужди. Огромните надежди се сбълскаха със суровата действителност. Идеалистите бяха изместени от циниците, но президентът Желев остана безсребреник, когато други осребряваха куража на инакомислещите и надеждите на всички българи, остана демократ, когато всички други се сочеха с пръст, остана народен човек, когато мнозина се срамуваха и клеймяха думата "народен", посочи още Радев.

На 30 януари 2015 г. д-р Желев почина внезапно на 79-годишна възраст. Той бе държавен глава на Република България в периода от 1990 г. до 1997 г. и като виден философ, учен, демократ, дисидент, политик и държавник, остави непреходна диря в най-новата българска история.

Водещи новини

Още новини