Станишев: Надявам се Плевнелиев действително да бъде надпартиен президент

share

Не е имало парламент, в който да има толкова малко дебати, в който да има толкова принизено положение и в който толкова да е бил пазен министър-председателят. Надявам се президентът Росен Плевнелиев, който даде заявка преди два дни, да бъде действително надпартиен президент, да има и силата, и куража, и волята да го реализира.

Това каза в предаването „Нека говорят” по бТВ лидерът на БСП Сергей Станишев. „Немалко българи все още смятат, че е добре цялата власт да бъде в едни ръце. Има една носталгия по времената преди 1989 г., по Тодор Живков като стил на управление и това се харесва от Бойко Борисов. Той се държи по този начин и командва цялата държава. Немалко хора смятат, че това е пътят да излезем от кризата. Мъдри и опитни като демокрации народи са го измислили. За да няма грешки е необходимо да има баланс между властите, да има взаимен контрол и независимост на отделните власти. Не може една сфера да се превърне в прекалено голяма”, каза лидерът на БСП. Не е вярно, че сме разточителствали. Ако сме разточителствали – защо във всяка година имахме резерв в бюджета, който оставихме като наследство на сегашния кабинет, подчерта Сергей Станишев.

„Когато има събираемост – имаш две алтернативи – да харчиш или да заделяш. Ние намерихме баланса и всяка година заделяхме. Писна ми от манипулации, нека говорим с факти, а не като Бойко Борисов. Консолидираният държавен дълг в 2005 – 31% от БВП, юли 2009 – 14% от БВП. С 2 млрд. лв. е нараснал този дълг от това правителство”, заяви Станишев.

„Има непредвидимост на държавата. Държавата се превърна в най-непредвидимия фактор в страната. Постоянно се променят правилата на играта. Във всеки един сектор има очевидна тенденция да се обслужват интереси на няколко големи играчи. Последният случай с Витоша ски и промените в Закона за горите”, каза Сергей Станишев. Относно ордена „Стара планина” Сергей Станишев каза, че Ангел Марин категорично го е заслужавал.

Водещи новини

Още новини