Румяна Коларова: Президентът принизява институцията с последните си изказвания

share

Проблемът не е между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Той е по скоро между президент и парламент. Изказванията на Радев от понеделник му изиграха лоша шега.

Това каза в студиото на БТВ социологът Румяна Коларова. Заедно с нея гост беше и колегата й Юрий Асланов. "На всички е ясно, че депутатите на ГЕРБ не могат да говорят без знанието на Бойко Борисов. ако наистина има битка между парламент и президент, то тя е с предизвестен край в полза на президента. Лошото е, че моделът "Хасково" действа в цялата страна", каза Асланов.

"Президентът слезе на нивото на партия. Това е недопустимо и принизява институцията президентство. Радев не може да се занимава с партия, пък била тя и управляваща. Това не говори добре за президента. Той търси сблъсък с премиера, а не с парламента. Той не е запознат с механиката на политическата система и не е на ясно, че ще получава сблъсък само с парламента и така отново ще пада на нивото на партиите. Президентът трябва да гарантира общата позиция, а към момента Радев изпразва институцията", продължи Коларова.

"Президентът не разделя нацията. Атаките срещу него са разпределени и нямат основен водач, но той няма да пострада от тях. Явно ГЕРБ още не могат да преглътнат загубата си на президентските избори, която беше първа за тях", прогнозира Асланов.

Водещи новини

Още новини