Илияна Йотова: Русия е необходим съюзник за борбата с международния тероризъм

Пресцентър Президентство (архив)
share
Русия е необходим съюзник за борбата с международния тероризъм. Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова във връзка с доклада за националната сигурност, според който Русия е основна заплаха.
 
Вижте, струва ми се, че напоследък твърде много енергия изразходваме във всякакви такива спорове, идеологеми. Русия е необходим съюзник за борбата с международния тероризъм. Русия е страна, с която Европа трябва да работи. Разбира се, и България като част от Европейския съюз, заяви вицепрезидентът.
 
 
Санкциите, които Европейският съюз наложи към Русия и съответно тя отговори по същия начин към част от европейските страни, досега не само, че не са дали резултат, а имат и негативен такъв, посочи Йотова.
 
Тя коментира и темата "Шенген", като заяви, че от 10-годишния си стаж на евродепутат не чува председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за първи път да призовава час по-скоро България и Румъния да станат част от това пространство.
 
 
Той започна така и своя мандат през 2014 г. Лесно е да бъдеш председател на Комисията, да призоваваш за бързо приемане на двете страни в Шенген с ясното съзнание, че това зависи от пълното мнозинство в Европейския съвет и че ЕК няма никакви правомощия, каза вицепрезидентът.

Водещи новини

Още новини