Кабинетът обяви Русия за една от основните заплахи за България

Българското правителство разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи, става ясно от доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г. Той бе приет от правителството и е изпратен за гласуване в Народното събрание. За първи път в правителствен документ има толкова остри обвинения и квалификации срещу Москва.

"Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа. Нарастват предизвикателствата пред сигурността най-вече в региона на Балтийско и Черно море, както и в източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности. Към това се добавят и продължаващите конфликти в периферията на Европейския континент и съседните региони, които се превръщат в източници на трайна нестабилност и сигурност", посочва документът, подписан от министрите и лично от премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Авторите отделят много място на Русия, и то основно в негативен план. В рубриката "Външна среда за сигурност" е записано, че "интензивното усилване и модернизация на руските военни способности на територията на незаконно анексирания Кримски полуостров, продължаващите действия за неговото интегриране в икономиката, социалния и политическия живот на Русия, както и разширеният излаз на тази страна от акваторията на Черно море, вкл. до енергийните залежи в него, продължиха да водят до трайно нарушаване на геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион".

Като проблем се отбелязва и влошаването на отношенията на Руската федерация с НАТО и ЕС. Това поставя пред сериозни изпитания изградената европейска архитектура за сигурност. "Неизпълнението и избирателното прилагане от Русия на фундаментални международни договори в областта на контрола и конвенционалните оръжия, незачитането на териториалната цялост на независими държави, информационната война и масовото използване на хибридни стратегии подкопават доверието и значително затрудняват връщането към диалога и намирането на трайни политически решения, свързани със сигурността в Европа", пише в правителствения документ, цитиран от "Сега".

Пак там се твърди, че за задълбочаване на кризата в отношенията спомагали интензивните опити на Русия за възстановяване и разширяване на сферите на влияние. Това ставало дори чрез "действия във военната, икономическата и културната сфера, представяни в някои от случаите като равноправно и взаимноизгодно сътрудничество и дори помощ за защита на националната идентичност и суверенитет".

Все пак правителството посочва, че с Русия не се изчерпват всички рискове за националната сигурност. В доклада например изрично е отбелязано, че такъв риск през 2016 г. са представлявали и продължаващите и нововъзникващи претенции на съседни държави за наличие на несъществуващи в България малцинства. Това противоречало както на международните норми, така и на националните интереси. "В същото време се констатира засилване на процеса на асимилация и изолация на българските общности в региона, както и нарушаване на основни права на българите, останали извън пределите на страната ни по силата на мирните договори след Първата и Втората световна война".

Като опасност се сочат продължаващите бойни действия в Сирия, както и предизвиканите от нея, Афганистан и някои страни от Африка бежански и миграционен натиск към ЕС. Според доклада "най-същественият риск е възможността за инфилтрация на екстремистки клетки, за което свидетелстват атентатите във Франция, Германия, Белгия и други европейски държави през 2016 г.".

Като друга опасност е посочен Брекзит. Той създавал атмосфера на несигурност както в краткосрочен, така и в средносрочен план. Съществувала несигурност относно запазването и защитата на правата на българските граждани и условията за бизнес.

Според авторите тенденциите в развитието на международната среда очертавали преобладаващо хибриден характер на бъдещите рискове и заплахи. Предизвикателствата, породени от хибридните заплахи, оказвали влияние върху вътрешнополитическата обстановка в отделни държави не само в Европа, но и отвъд Атлантическия океан. Веднага след това в доклада пише: "Безпокойство предизвикват опитите на чужди държави за формиране на обществено мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организации, инициативи на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др."

Коментари

 1. 2017.09.14 | 21:39

  Явно доклада е писан от някой бюрократ на САЩ, а нашите продажници е трябвало само да го подпишат. Само руснаците ли воюват в Сирия!?!?!?! А САЩ какво правят там. Само си стрелят сигурно. Явно за тях е позволено, а за Русия е наказуемо. Като са такива световни "умиротворители" за

 2. 2017.09.14 | 21:39

  Бойко е пълна подлога,цялото правителство са олигофрени и май е време да се махат.

 3. 2017.09.14 | 21:42

  От 27 години се работи срещу страната, но това не трябва да ме дразни, демокрация е.

 4. 2017.09.14 | 21:43

  СССР се разпадна след санкции от Запада, Русия също се разпада. След около 10 години Русия ще се разпадне и ще я населят човеци, а не пияни варвари.

 5. 2017.09.14 | 21:43

  Господ да убие Драгалевският Ман Гал и хвърковатата му крадлива чета! До девето коляно!

 6. 2017.09.14 | 21:43

  90 % от българите мразим Русия и сибирските цигани. Останалите 10 % са дъртаците на БСП, които умират всеки ден от старост и простотия и хатакистките откачалки. Един ден ще махнем паметника на съветската армия и ще го сложим в музей в отдел за срамна история.

  1. 2017.09.14 | 21:43

   А бе главоч,ти пък откъде накъде изказваш мнение от другите?Преди да махнеш който и да е паметник,първо иди да ти извадят ръцете от г*за и после да те сложат в музея в отдел ,,природни недоразумения,,!

 7. 2017.09.14 | 21:43

  Русия винаги е била враг на България. Пияните варяги са коварни подлеци и нищожества.

 8. 2017.09.14 | 21:44

  Бойкооооо,на майка ти в устата боклук безроден !!!!

  1. 2017.09.14 | 16:33

   Мозъкът по принцип не се вижда, но липсата личи!!!

 9. 2017.09.14 | 21:44

  Що не вземе Путин да извади престъпното минало на Тиквоча, па да го лепне в Уики ликс, та да го разкара това седесарско говедо.

 10. 2017.09.14 | 21:44

  Който е застанал срещу братска Русия е ял бой. И ние ще го отнесем заради сините мутри, братята ще измислят как.

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Имат ли култура българските шофьори?

Имат ли култура българските шофьори?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

На живо "Денят започва с футбол"