Заплахите в киберпространството са свързани с възможността за тероризъм

  • 28 септември 2017 15:31

  • 1365
  • 0
Заплахите в киберпространството са свързани с възможността за тероризъм
© Pixabay

Заплахите в киберпространството са свързани не само с традиционните престъпления - като кражби, измами, детска порнография, но и с възможността да се извърши сериозен тероризъм.

За това предупреди председателят на Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) Росен Желязков по време на откриването на 16-тата международна конференция "InfoSec and Data Storage" , която се откри в "София Хотел Балкан" и е под наслов "Колаборацията в основата на опазването на критичните данни". По думите на Желязков, чрез информационните системи се застрашават и обекти на критичната инфраструктура.

Председателят на ДАЕУ уточни, че мерките, предприети от Европейския съюз (ЕС), са за засилването на капацитета на Европейската агенция по киберсигурност, както и регулация, свързана със сертифицирането на информационните и комуникационните технологии. ЕС усилено работи и върху възможността за изграждането на Европейски фонд за реакции при масирани кибер инциденти. "Всички тези политики ще имат съществено значение по време на българското председателство на ЕС. Според Желязков форуми като днешния могат да подскажат и практическите решения за прокламираните политики.

Заместник-председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Николай Ненков заяви, че ускореното интегриране на комуникационните и информационните системи в обществено-политическия живот налага прилагането на нови изисквания към киберсигурността. По думите му развитието на технологиите и увеличаващите се възможности за редица дейности в киберпространството води до разглеждането на киберсигурността като основна и неделима част от националната сигурност.

Той увери, че на ниво ЕС системата за киберсигурност отдавна е приоритет и предмет на редица последователни стратегически и нормативни инициативи. "Преди броени дни Европейският парламент и Европейската комисия публикуваха пакет документи, съдържащи конкретни мерки, с акцент върху ефективната реакция при кибератаки", допълни Ненков.

Последвайте канала на

БТА
1365 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини