Георги Първанов: Работата ми с Борисов се превърна в кошмар

share

Като цяло периодът, през който бе мандатът ми може да се раздели на две.

Това каза в интервю за "Гореща точка" по ТВ 7 президентът на Република България.

"Осемте години от него мога да ги определя като най - успешните от развитието на България. Имаше една демокрация във възход, разбирателство между институциите и разбира се, членството ни в НАТО и Европейския съюз. След това дойде кризата и започнаха едни търсения и лутания", каза Първанов.

Старал съм се да работя с всяко правителство и с всеки премиер добре. Имал съм много добър диалог със Симеон Сакскобургготски, със Сергей Станишев също, но с Борисов се работи малко по - трудно, заяви държавният глава.

Той поясни, че не трябва да се обясняват споровете по между им с тяхна бъдеща конкуренция. Първанов припомни, че когато Бойко Борисов е станал премиер го е поканил и е заявил неговата подкрепа, а след няколко месеца по - късно на моята добронамереност се отговори грубо.

"Президентът не преразпределя, той няма власт, а има влияние. Той може да изразява своята позиция и за нея има чуваемост, не толкова в парламента и в правителството, а в обществото", каза Първанов.

Държавният глава бе категоричен, че не може да направи извода, че по времето на Станишев е било по - лесно, отколкото по време на Сакскобурготски.

Основната ми задача е да завърша мандата си достойно и спокойно, а после ще потърся своето място в политиката, каза Първанов. Той припомни последните избори и поясни, че за първи път партиите са били толкова самотни. "Аз бих могъл да бъда полезен в много отношения и се надявам, да бъда оценен", добави държавният глава и допълни, че партиите не трябва да бъдат толкова разединени.

"Изпълнителната власт в близките година - година и половина си има своя ясен състав и премиер и мисля, че всякакви анализи в момента са прибързани. Изпълнителната власт се формира от победителите на изборите, така че който я иска тази власт, трябва да се постарае първо да спечели вота на гражданите", заяви президентът.

Според него АЕЦ "Белене" е един изключителен проект и това, че правителството не го реализира, значи проблемът е в управляващите и липсата им на компетентност. Първанов поясни, че "Белене" е необходима не само на българската икономика, а за да може и страната ни да присъства на енергийният пазар. Той бе категоричен, че руските реактори, които са за "Белене" ще бъдат продадени на турската страна.

Георги Първанов коментира и скандала, който се развихри около агентурното му минало през 2006 година преди президентските избори. Той припомни, че тогава веднага е била качена папката за Гоце на сайта на президентството и всеки един български гражданин е можел да прочете документите.

За двата си мандата съм направил дребни компромиси много, но голям компромис с принципите си никога не съм правил, съобщи Първанов.

Той заяви отново, че е доволен, че е бил президент в едни успешни години за България. "Неуспехите нека да ги търсят моите опоненти, но не успяват да ги намерят ", каза държавният глава.

Водещи новини

Още новини