Мария Габриел: Няма абсолютно никакъв риск да ни отнемат председателството на ЕС

share

Всичко е свързано с правила. Тези правила важат за всички страни членки. Всички народи за чувствителни на темата земя. Дебати по тази тема има навсякъде, но правилата са много ясни. Не трябва да всяваме излишни страхове.

Това каза в сутрешния блок на БТВ новият български комисар Мария Габриел, която коментира темата за отпадането на ограниченията за закупуване на земеделска земя от граждани на ЕС. "Няма абсолютно никакъв риск да бъде отнето европредседателството на България. В Брюксел вече се провеждат разговори и преговори. България ще си изпълни ролята. Председателството не е една сграда. Трябва да се обединим. Трите "К-та" са основни за българското председателство. Това е уникален шанс за нашата държава. В Брюксел е важно да се знае, че ще изпълним нашите задължения. В Европа не се чува нищо за скандала около НДК и нещата, които се представят тук. Категорично не се говори за забавяне на подготовката. Не трябва да губим време в личностни нападки. Трябва да покажем, че може да се обединим около едно предизвикателство", категорична беше Габриел.

"Ще работя за това, новите технологии да помагат на хората. Един от първите ми приоритети ще е придобиването на цифрови умения от максимален кръг граждани. Липсата на такива умения ще доведат до едно социално откъсване. Имам идеи и за развитието на електронното здравеопазване. Цифровият пазар в ЕС е една огромна цел. Този пазар може да донесе 450 млрд. евро, които ще могат да се използват за социални политики", разкри Габриел.

"Със съпруга ми живеем в България. За нас това една от най-хубавите страни в Европейския съюз и света. Едно от най-ценните качества е личната връзка с хората. Аз не съм я губила никога и се надявам това да продължи", каза още тя.

Водещи новини

Още новини