Румен Петков: Голяма прозорливост е да откриеш, че през януари вали сняг

share

Народният представител от БСП Румен Петков разкритикува от парламентарната трибуна действията на институциите, предприети за овладяване на бедствената ситуация от 7 до 10 януари.

В питането си към министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, Петков заяви, че случилото се поставя под съмнение имиджа на България като туристическа дестинация.

В Боровец през целия уикенд е имало липса на каквато и да е информация, което е изгонило огромна част от българските граждани – посочи той. „В Чепеларе беше обявено бедствено положение. Липсваше всякаква координация, информация за туроператорите, за хотелите, за туристическите комплекси. Имаме един прецедент, който поставя под много голяма въпросителна българската страна като туристическа дестинация”, каза още Петков. Той помоли за преценка за това - какви са мерките, които могат да бъдат взети в това отношение.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков увери, че българският зимен туризъм не е поставен под въпрос. По думите му - политиката в предишното правителство е била единствено в това - да се разрешава застрояване, предаде "Фокус". „На 10 януари излезе информация, че 40 000 туристи са блокирани в австрийските Алпи заради обилни снеговалежи”, допълни Трайков. Той обясни, че са били предприети всички необходими действия за овладяване на ситуацията.

Румен Петков отвърна, че в резултат на предприетите мерки в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, в един от туристическите курорти в село Стойково шест дни е нямало ток и 250 елитни туристи на втория ден са напуснали селото. „В Пампорово нямаше вода, защото няма ток. Проблемът е във вас – не може 6 дни в ХХІ век да няма ток”, категоричен бе Румен Петков. Около един милион лева са били загубите на Пампорово. „Колко български граждани не успяха да уплътнят уикенда си и да си починат, карайки ски в събота и неделя? Стотици хиляди. За това трябва да се носи отговорност”, каза още Петков.

„Без ток и вода се оказаха над 450 000 домакинства”, допълни Румен Петков. Той каза, че най-тежко засегнати са били Смолян, Роман, Тетевен и Чепеларе. Имало е липса на техника, както и информация колко и с какви екипи се поддържа електропреносната мрежа от фирмите.

„Защо е блокирано намерението на тези компании да инвестират в сигурността? Какво прави правителството в конкретния случай? Вие показвате невъзможност да защитите интересите на българското население”, заяви Петков.

"Известен факт е, че в България и в други страни сняг пада и в 21-ви век и тогава възникват такива обстоятелства", каза Трайков в отговор на Петков. По думите му, това влияе на населението, защото никой не е застрахован. Той каза, че в периода 7 - 10 януари, е имало сложна обстановка в електрозахранването, но е бил създаден Национален щаб, под ръководството на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, и са били предприети мерки за овладяване на ситуацията, имало е координирани действия. Трайков допълни,че ситуацията би била далеч по-тежка, ако от електроразпределителните дружества не са били вложили 350 милиона лева.

Депутатът Румен Петков коментира: „Да откриеш, че януари месец може да вали сняг, е голяма прозорливост. Нямам очаквания, че министерството е в състояние да предприеме каквито и да е мерки за интересите на гражданите”. Петков попита къде отиват плащанията на такса пренос – в потрошените стълбове, в тежката техника.

Водещи новини

Още новини