Борисов и Захариева заминават за Солун

Булфото (архив)
share

Присъствието на гръцкия премиер Алексис Ципрас и сръбският президент Александър Вучич не само предоставя възможност за двустранно сътрудничество на по-високо ниво, но е и покана за България да участва в това сътрудничество, предава Independent Balkan News Agency.

На 13 юли българският премиер Бойко Борисов ще бъде в Солун, придружен от външния министър Екатерина Захариева. Гръцкият премиер и Бойко Борисов, заедно с външните министри Никос Кодзиас и Екатерина Захариева, ще обсъдят двустранните регионални и международни въпроси. Според IBNA разговорите ще се фокусират върху Западните Балкани и европейската им перспектива, както и въпроси като сигурността и миграцията, тъй като и двете страни имат обща граница с Турция. Като страни от Европейския съюз, България и Гърция имат общо бъдеще и общи интереси в ЕС и на Балканите поради, което кооперацията между тях се смята за важна и наложителна.

Интерконекторът България-Гърция, като разклонение на Транс-адриатическата газова линия и Турски поток, ако бъде пуснат ще направи важно енергийното сътрудничество. Двете страни ще станат много важни за енергийната сигурност на Европа. Най-накрая, железопътната връзка Бургас-Александропулис ще развие капацитета на двата града, които са и големи пристанища.

След края на двустранната среща между България и Гърция, ще започне тристранна между гръцкия премиер Алексис Ципрас, сръбския президент Александър Вучич и българския премиер Бойко Борисов. В края на деня Алексис Ципрас ще се срещне и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Водещи новини

Още новини