Каракачанов: "Нови самолети" означава всеки самолет, който може да излезе като оферта като

Булфото
share

"Нови самолети" означава всеки самолет, който може да излезе като оферта като нов, коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на въпрос дали "нови самолети" означава "Грипен".

По-рано днес премиерът Борисов каза на форум, че самолетите за ВВС трябва да бъдат нови. На дискусията присъства и военният министър.

Защо нов - защото един нов самолет има много по-дълъг ресурс, по-дълъг живот. Едно е да вземеш самолет, който има 10-15 години живот, друго е да вземеш такъв, с който можеш да работиш 30-40 години, аргументира се Каракачанов. По принцип това е по-разумният вариант, коментира той.

F-35 е много добър самолет, но е много скъп към момента, коментира Каракачанов, като добави, че ако искаме да вземем този самолет, трябва да започнем от F-16. F-35 не е за бюджета на страната, това не е обсъждан вариант, отбеляза Каракачанов.

Предвид планираната сума за изтребители, министърът изтъкна, че обществото трябва да е много добре информирано и изборът трябва да стане много прозрачно, за да няма съмнения за корупционни практики или за решения "под масата". Министърът държи на прозрачен процес, при който обществото да е спокойно, че никой не е злоупотребил със средствата на данъкоплатците.

Ако аз предложа решение утре, а комисията излезе с друго становище, ще има пак разминаване и шум в системата, няма нужда от това, коментира още Каракачанов, цитиран от БТА.

Водещи новини

Още новини