Георги Първанов: Сблъсъкът ми с Бойко Борисов предстои

Булфото
share

Президентът Георги Първанов хвърли ръкавица на ГЕРБ в прощалното си интервю като държавен глава.

"Моят сблъсък с г-н Бойко Борисов предстои", каза държавният глава в интервю за "Стандарт". Той уточни, че това ще бъде сблъсък на политики и идеи. Първанов не заяви стремеж към премиерския пост, но разкри: "Моята амбиция е България да има по-добър, по-силен, компетентен, отворен премиер, който наистина ще приляга на изключително тежките задачи, пред които страната ще бъде изправена от 2013 г. нататък."

"Лидер не означава непременно формален ръководител", каза още Първанов по повод първия пост в БСП. На въпрос дали той ще бъде лидерът, а Сергей Станишев председателят, президентът отговори: "Не, БСП ще спечели, ако бъдем мъдри, достатъчно разумни, за да си разпределим ролите. Защото всеки има своята сила. Единият навън в Европа, другият тук."

Според Първанов, президентът не е просто представителна фигура. "Препоръката ми към моя наследник, президента Росен Плевнелиев, е да играе активна, действена, реална роля в нашата политика, а не просто да допусне да го вкарат в ролята на паркетен държавен глава", казва още Георги Първанов.

Той уточнява, че не се е виждал скоро с лидера на ДПС Ахмед Доган "Но аз съм имал своите разговори с него и с много политически лидери. Винаги съм подчертавал, и това се е случвало, че вратите на Президентството или пък на "Бояна" са отворени за онези, които имат какво да споделят, да обсъдим заедно. Президентът е длъжен да бъде отворен към всички", посочи държавният глава.

Водещи новини

Още новини