БСП настоява за цялостна политика за развитие на пенсионната и осигурителна система

БСП
share

ПГ на "БСП за България" настоява за цялостна политика за развитието на пенсионната и осигурителната система и за преизчисляването на всички пенсии като част от тази политика. Това заяви Драгомир Стойнев в декларация от името на групата от парламентарната трибуна.

Пенсиите в България са ниски, голяма част са на критичната граница на бедността, посочи той и отбеляза, че ниските доходи на пенсионерите са проблем и на техните деца.

Стойнев припомни, че "БСП за България" е подкрепила предложението на ГЕРБ и "Обединените патриоти" за увеличение на минималната пенсия на 180 лева от 1 юли и на 200 лева от 1 октомври. Според него тази промяна ще усетят около 600 000 пенсионери и с това правителствената политика за доходите през 2017 г. е изчерпана. Помните ли как в предизборната кампания обикаляхте страната с обещания за минимална пенсия от 300 лв. и за преизчисляване на всички пенсии, забравихте обещаното, обърна се той към мнозинството.

Подкрепихме ви, защото българските пенсионери нямат вина, че толкова можете и сериозно издишате в политиката на доходите, подкрепихме ви заради нашите майки и бащи, въпреки че гласувахте против нашето предложение за преизчисляване на пенсиите, коментира Стойнев. Според него предложението на БСП е щяло да реши несправедливостта и да премахне голямата ножица между старите и новоотпуснатите пенсии. Вашето е лесно решение с неголям и противоречив ефект, подкрепя само тези, които са били най-малко коректни към осигурителната система, нашето решение беше политика, заяви Драгомир Стойнев. По думите му страшното не е само отношението към пенсионерите, а че мнозинството от българския парламент се задоволява с имитацията на политика и решение "на парче".

Стойнев обърна внимание и на оставката на управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов и определи това като нов скандал. Искаме да разберем каква е причината за неговата оставка, настоя той.

Водещи новини

Още новини