НС прие промени в НПК

Булфото (архив)
share

Народните представители приеха промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се цели ускоряване на процеса в досъдебната фаза.

Законопроектът е внесен от Министерски съвет и бе приет със 102 гласа „за“, 0 - „против“ и 58 - „въздържал се“. Със законопроекта се преодоляват затрудненията в правоприлагането чрез прецизиране на действащите правни институти. Съгласно законопроекта се променя подсъдността и подследствеността на престъпленията с корупционен елемент, извършени от лица, заемащи висши държавни длъжности, задължени по Закона за публичност на имуществото.

Парламентът прие и предложението на БСП за промени в НПК за отнемане на възможността осъдените сами да преценяват дали е настъпил моментът за предсрочно освобождаване, а това да бъде прерогатив на органите, които изпълняват наказанието. „За“ промените гласуваха 155 народни представители, 0 бяха „против“ – 0, а „въздържали се“ гласуваха 5.

"ГЕРБ ще подкрепи промените в НПК, внесени от Министерски съвет и тези от БСП", обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Сега, преди и в бъдеще съдът ще бъде този, който ще решава дали някой трябва да бъде оставен на свобода. По тази тема не трябва да има спекулации, а трябва да търсим най-доброто и прагматичното за обществото. Всички ние знаем как се стигна до изменението в НПК и тази норма, която в момента обсъждаме. Не трябва по тази тема да имаме различие. С решенията в парламента, политиците трябва да бъдат полезни на хората", категоричен беше той.

Водещи новини

Още новини