Вътрешният министър не е доволен от вчерашните разговори със синдикатите

Булфото (архив)
share

"Не съм доволен от това, което са се разбрали, защото са започнали да си говорят не за това, за което ги помолих - синдикатите да дадат аргументи защо искат и на кого да се увеличат заплатите или за други социални искания".

Така министърът на вътрешните работи Валентин Радев коментира пред журналисти в парламента преговорите вчера с представители на полицейските профсъюзи. Той уточни, че първо са разговаряли с него, а след това е имало втора среща - с вече назначения от Радев зам.-министър Стефан Балабанов, който ще се занимава със Съвета за социално партньорство. На нея обаче, по думите на министъра, не са били представени аргументи. А са се разбрали, по думите му, да повикат някого друг, ако може да реши задачата - например, Владислав Горанов или Менда Стоянова /председател на бюджетната комисия в НС/. И изрази недоумение от идеята.

С тях говоря аз, те са ми съвещателен орган - синдикатите заедно с председателя на съвета мислят, обсъждат, той идва и ми го съобщава, аз решавам какво правим оттук нататък, обясни процедурата Валентин Радев. След което попита кой им е казал, че възнагражденията ще се вдигнат. Кой го е казал това, Владислав Горанов ли, аз ще съм много щастлив, ако е казал това, отбеляза Радев.
Първо трябвало да се уточни за кои служители става въпрос. Има едни служители, посочи министърът, за които се казва, че са на терен. Очевидно, там няма кадри и желаещи, всички искат да стават инспектори с висше образование, офицери, големият недокомплект е при ниските звена, както и в отбраната, продължи Радев.

Според него не било състоятелно искането да се дадат пари на полицаите да си купуват униформи. Ако няма дрехи, като им дадем парите, се питам те откъде ще си купят униформа, допълни той и увери, че в момента магазинът в Симеоново е пълен с дрехи, обувки за една година напред. Радев не отрече, че четири години наистина те не са получавали облекло. Днес той разговаря в НС с депутата от БСП Елена Йончева във връзка с оградата на българо-турската граница. Депутатът от левицата е настояла министърът отново да погледне доклада на Инспектората към МС, защото имало текст, будещ притеснение. Ще го погледна още веднъж, аз съм го гледал, няма никакви забележки към тези, които са изградили съоръжението, добави Радев. По думите му, проверката е била възложена от служебния премиер Огнян Герджиков, след това той е приел доклада и е изпратил копие в МВР.

Водещи новини

Още новини