Станишев към ГЕРБ: Цялата ви политика е за облагодетелстване на близки до вас фирми

share

Цялата политика на ГЕРБ е облагодетелстване на група фирми, близки до управляващите във всеки един сектор. Това е доказуемо чрез вашите действия. То разрушава нормалния пазар и смачква инициативите на българските граждани.

Това заяви в декларация от парламентарната трибуна председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев. Той даде за пример Закона за горите, който беше набързо приет преди 8 месеца.

"За Коалиция за България тази сесия ще бъде на още по-ясна и категорична опозиционност и алтернативност на това, което предлага ГЕРБ. Сред приоритетите на Коалиция за България е защита на правата на гражданите, които се потъпкват ежедневно от тази власт. Запътили сте се към унгарския вариант. Както върви, България ще бъде следващата държава с лоша оценка от ЕС, смята Станишев.
Нужно е парламентът да вземе ясно отношение към доклада на ОССЕ и да се направят промени в изборното законодателство, посочи лидерът на БСП.

"Вторият приоритет за Коалиция за България ще бъде - отстояването на социалния характер на българската държава – отмяна на тази пенсионна реформа, която гласувахте силово. Ще предлагаме по-алтернативни решения срещу корпоративния и лобистки характер на управлението на ГЕРБ. Ще се противопоставим на тази тенденция, защото тя лишава България от бъдеще", бе категоричен Сергей Станишев.

„Отказахте да изслушаме министър-председателя по ключовия въпрос, който се обсъжда във всяка една европейска страна. Мина повече от един месец от 9 декември, когато българският премиер е заявил, че България се присъединява към новия финансов пакт, без да знаем към какво се присъединява. Вече има втори вариант и какво ни се предлага”, попита реторично лидерът на БСП.

„Гумен печат” - така Станишев определи ролята на Народното събрание за едно такова неясно решение, без предварително изразени позиции на правителството. Този пореден договор има само средносрочни и дългосрочни измерения и няма да укрепи ЕС", подчерта той.

„Не знам харесва ли ви това отношение на правителството към вас, което беше заявил премиерът преди време, наричайки парламента „група безделници”. Видяхме в началото на годината имаше пълен хаос и парализа на страната в резултат на лошата организация на почистването на пътищата. Какъв е отговорът на правителството на всички възникващи проблеми – когато палеха коли – „който ходи с туби, да бъде арестуван”, блокират магистрала „Хемус” – „който кара с летни гуми, ще бъде арестуван”, каза Сергей Станишев.

„За мен е доста странно началото на тази парламентарна сесия. То започва по традиция в Народното събрание без министър-председател и без представители на изпълнителната власт, които да заявят техните приоритети. Не чуваме изявление на мнозинството кои са приоритетите на ГЕРБ. Не ме учудва тази постна програма за седмицата”, заяви лидерът на левицата.

Водещи новини

Още новини