НС отхвърли предложението на "БСП за България" за преизчисляване на старите пенсии

Булфото (архив)
share

Депутатите отхвърлиха на първо четене Законопроектът за допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители и предвиждащ преизчисляването на т. нар. стари пенсии.

98 народни представители гласуваха „за”, 7 бяха „против”, а 108 гласуваха „въздържал се”. Според мотивите на законопроекта, предлаганото изменение на Кодекса е насочено към гражданите, които са с доходи на границата на физическото оцеляване. Това се отнася най-вече до пенсионерите и хората над 65 години. Вносителите са убедени, че ниските размери на пенсиите на повечето от българските пенсионери създават нетърпимо положение, a това налага да се вземат бързи мерки за увеличаването на пенсиите. Според „БСП за България” именно такава мярка е преизчисляването на т.н. стари пенсии.

Съгласно чл. 70 от Кодекса за социално осигуряване, размерът на пенсията за осигурителен стаж и възраст зависи от средно месечния доход на страната за последните 12 месеца преди пенсиониране, съотношението между осигурителния доход на лицето и средния осигурителен доход на страната за определения период и от осигурителния стаж на лицето. При спазване на принципа на равнопоставеността, осигурените лица, имащи еднакъв осигурителен принос, би трябвало да получават близки по размер пенсии за осигурителен стаж и възраст. Последното такова преизчисляване е извършено през 2008 година със средния осигурителен доход за 2007 година - 398 лв. и 11 ст.

Водещи новини

Още новини