Герджиков пред novini.bg за властта, успехите и надеждите (видео)

novini.bg
share

На 4 май премиерът Огнян Герджиков сдаде държавната власт. Седмица след това той застана пред камерата на novini.bg и разказа за властта, за успехите, призна евентуални грешки, сподели за проблемите, които е оставил на Бойко Борисов, писа „Слаб 2“ на законодателната ни система  и даде съвет на политиците.

Днес бившият служебен премиер се чувства освободен от големите отговорности, носил ги в продължение на почти сто дни, но е щастлив, защото кабинетът, по думите му, е свършил най – важното, за което е бил "извикан на живот", а именно организацията на изборите. „Изборите наистина бяха организирани много добре и това бе отчетено от всеки, особено ако си припомним „Костинброд 1“, „Костинброд 2“, зала „Арена Армеец“ - 2014“, напомни Герджиков. „Направихме много решителни крачки и по отношение на европредседателството ни, както и много други добри неща“, добави той.

Днес Герджиков се чувства свободен и защото вече е и без охрана. По закон той има право на служебен автомобил и охрана в продължение на година. Отказа ги буквално часове след като излезе от „Дондуков 1“. „Не са ми необходими, няма заплаха за живота ми“, обясни той и добави: “Сега се чувствам като нормален и свободен човек. Аз съм гражданин като всички останали“.

Герджиков ни разказа и как е взел решението да приеме поста на служебен министър при условие, че 8 години не е бил част от политическия живот у нас. „Трудно ми беше. Знаех, че няма да ми е постлан пътя с цветя и рози. Но беше високо доверието, което ми се гласува и аз не можах да откажа“, заяви той. Когато е влязъл на „Дондуков 1“ е имал добри идеи, които е искал да осъществи. Те, разбира се, поясни Герджиков, не са били толкова много, защото и времето му не е било много. Една от тях е била за единните държавни изисквания за специалността „Право“. „И доста други неща направихме - сложихме основите за добри перспективи за българската икономика свързани с БДЖ като влязохме в преговори с големи китайски фирми. Те са готови да построят завод за подвижен състав и за локомотиви в България с възможности за финансова инжекция за нашето БДЖ“, каза Герджиков.

Огнян Герджиков не скри и че доста се е напрягал. Такъв е бил моментът, когато буквално в 12 без 5 депутатите го извикали в Народното събрание. Тогава той е отишъл там заради респекта си към институцията. Относно критиките, които тогава получи от някои народни представители, че се е опитвал да саботира бъдещ кабинет с уволненията на областни управители, Герджиков заяви: „Областните управители са част от управлението. Така, както един кабинет подава оставка, така е естествено и областните управители да постъпят. По времето, когато Стефан Софиянски бе служебен премиер, той уволни до един всички областни управители. При нас това не стана. А и аз не съм го уволнявал по собствено усмотрение. Това беше общо дело с президента Румен Радев. Допускам, че не навсякъде оценката може да е била коректна и точна, тъй като за краткото време може да сме направили грешки. Да, признавам, може да съм направил грешки".

Бившият служебен премиер сподели, че препоръки на Бойко Борисов при сдаването на властта не е давал, защото той, по думите му, е човек с много голям опит. „Оставих в папката му започнати дела и проблеми с надеждата той да ги продължи“, обясни Герджиков.

А съветът му като на човек към политиците днес е: „Да бъдат отговорни пред българския народ. Българският народ много иска да вярва, но не вярва на политиците“.

Какво е мнението на Огнян Герджиков за работата на депутатите в 44 – то Народно събрание, за вечните промени в законодателството на България и оценката ни „Слаб 2“ в тази сфера, за мажоритарния вот, за кандидатурата на България за еврокомисар може да чуете във видеото:

 

Водещи новини

Още новини