Осман Октай разкри дали Ердоган ще заплаши България (видео)

novini.bg
share

Осман Октай коментира пред novini.bg референдума в Турция, кой как може да бъде употребен от Реджеп Ердоган и под заплаха ли е България след 16 април.

„Турция се раздели на 16 април – на светска и на проислямистка. На референдума се случи това, което се очакваше, защото Реджеп Ердоган има цялата власт“, заяви в интервю за novini.bg Осман Октай.

Снимка: Novini.bg


Бъдещето на Турция е поставено в изключително лоша ситуация, обясни той. „Турция е на ръба на гражданска война“, категоричен е Октай.

Той коментира и грозните фалшификации на бюлетините на референдума. По думите му, материалите за това, излезли в социалните мрежи, нажежават сега допълнително обстановката. „България ще има много важна роля като съседка на Турция и като външна граница на Европа“, обясни Октай.

Реджеп Ердоган рекетира християнския свят, смята още Осман Октай. Според него, турският президент ще смекчи  тона обаче към него заради огромните икономически загуби, които може да понесе Турция, но все пак рекетът му няма да спре.

„Много добре, без емоция трябва да се разчетат в България нещата, случващи се в Турция, за да не се поставят българските мюсюлмани между чука и наковалнята“, заяви още Осман Октай.

Той коментира и дали се радикализира българското население. По думите му, това може да се случи само сред циганите мюсюлмани, но не и при българските мюсюлмани, защото те са дълбоко свързани с България.

„Ситуацията е доста сложна и службите ни трябва да следят всичко отблизо“, категоричен е Осман Октай и поясни: „Но не мисля, че Ердоган би ни заплашил, може просто да се опита да дестабилизира България чрез мюсюлманите тук“.

 

Цялото интервю с Осман Октай може да видите ТУК:

 

По материала работиха  Десислава Станева и Галя Георгиева

Водещи новини

Още новини