Социалните разходи ще се облагат с пълни осигуровки

share

Социалните разходи на работодателите вече ще се облагат с пълните социални осигуровки за всички видове рискове. Досега върху тях се плащаше само осигуровката за пенсия (18.8% от началото на годината).

Например ако към заплатата работодателят дава и облекло на служителите си, досега се плащаше само пенсионна вноска върху допълнителната придобивка над заплатата. Сега вече ще се плащат всички осигуровки - за безработица и за майчинство - общо 4.5%. Тоест осигурителната тежест се увеличава на 23.3 на сто.

Това е една от промените в общо осем социални наредби, които прие вчера служебното правителство. Наредбите регламентират вече влезлите в сила промени в Кодекса за социално осигуряване от началото на годината, за които досега нямаше ред, по който да се прилагат. С тази промяна социалните разходи вече се третират като останалите доходи от трудова дейност. Това ще доведе до разширяване осигурителния доход на работниците и те ще получават по-високи обезщетения от НОИ - например при болест, безработица и т.н., обясниха от осигурителната институция пред в. "Сега".

С друга промяна се дава възможност на работодателите да избират да облагат с данък социалните си разходи в натура или да ги включат към трудовото възнаграждение и съответно да се плащат пълни осигуровки. Тази промяна се въвежда в наредба на НОИ във връзка с влезлите в сила от началото на годината промени в два закона - за корпоративното подоходно облагане и за данъците върху доходите на физическите лица.

Другите промени в социалните наредби въвеждат някои облекчения за хората и намаляване на административната тежест. От първи юли безработните ще могат да подават по електронен път заявлението за обезщетение в НОИ. За подаване по електронен път на заявленията от останалите тепърва без работа ще е нужно те да имат електронен подпис или издаден ПИК от НОИ. Остава обаче и възможността документите да се подават на хартия в поделенията на осигурителния институт.

Другата промяна касае останалите без работа българи от началото на годината. Те вече няма да подават в НОИ документи за доказване на стаж, защото експертите ще ползват данните от информационната си система. Причината за това облекчение е приетата промяна в КСО, според която срокът за изплащане на паричните обезщетения ще се определя от броя на годините, през които хората са се осигурявали за безработица след 2001 г.

Водещи новини

Още новини