Бойко Борисов: Огромната власт на Дянков го отлепи от земята

Булфото
share

"Никой друг член на кабинета не е бил толериран от мен, както финансовият министър. Дянков е глезеното дете на кабинета. И сега вече виждам, че огромната власт, която му дадох, и големите права, които произтичат от тази власт, просто не му понесоха. Затраях си, когато си позволи да коментира публично преди време Цветан Цветанов, но сега, когато атакува двама министри - вече не мога. Хората казват: "На бодлива крава Бог рога не дава".

Това заявява в интервю за днешния брой на в. "Преса" министър-председателят Бойко Борисов по повод разразилия се задочен спор между министъра на финансите Симеон Дянков и министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

"Няма конфликт между Дянков и Найденов. Симеон Дянков не е човекът, който може през главата ми да дава оценки за други министри. Такива приказки създават дискомфорт в министерствата, администрацията почва да се ослушва и да не работи. Всеки допуска грешки и ако се съсредоточим само в грешките си, нито един от министрите на трябва да остане на поста си. Да не говорим, че не е християнско в тези светли празници около Нова година да се говори за оставки", коментира още по темата премиерът.

"Дянков трябва да знае, че финансовата стабилност в България не е функция само на един човек. Заслугите са на партия ГЕРБ, на правителството и на парламентарната група на ГЕРБ, която отстоява законите в парламента. Много пъти именно парламентарната група на ГЕРБ е обирала негативите заради неговия подход на работа. Защитавал съм Дянков многократно в тристранния съвет, застанах зад него, когато синдикатите искаха оставката му. Защитих го при скандала с Първанов. Когато дадеш на някого власт, тогава може да му видиш акъла. Огромната власт на Дянков го отлепи от земята", казва Бойко Борисов.

"С изключение на голямата му уста оценките ми за него са непроменени. Аз имам два пилона, върху които стъпвам: това е финансовата и икономическата сигурност, за която отговаря Дянков, и вътрешната и партийната сигурност, за която отговаря Цветанов. С поведението си обаче Дянков не помага, а вреди на правителството. Нямам разколебаване по отношение на работата му в сферата на финансите, но малко по-изкъсо ще следя действията му като вицепремиер, който координира министерствата, за които отговоря", заявява категорично министър-председателят.

Водещи новини

Още новини