Политолог: Още смени ще има в кабинета "Борисов"

  • 03 януари 2012 09:03

  • 1419
  • 0
Политолог: Още смени ще има в кабинета "Борисов"
©

Още един – двама министри ще бъдат сменени. Това прогнозира в предаването „Преди всички” по БНР политологът Иван Начев.

Според него финансовият министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи винаги е част от една такава смяна, защото той е навлякъл най-много негативи на управлението.

"Струва ми се обаче, че чак до такива кардинални промени няма да се отиде. И правителството, и Борисов се отказват от големи икономически и политически реформи. Никой не прави големи реформи в края на мандата, което означава, че бавно към края на тази година ще видим как доверието към правителството ще спадне още повече. Проблемът към сегашната ситуация е, че няма алтернатива на това управление. Това обаче не означава, че ние като избиратели няма да можем да си дадем ясна сметка как това правителство ни управлява или по скоро не ни управлява и в крайна сметка да потърсим и други възможности, т.е. да има коалиция в следващото правителство. Коалицията ще е или с ГЕРБ, или с БСП. Възможностите на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г не са много. Те са или ДПС, или БСП. Борисов сега много се пени, но аз много бих се радвал да чуя какво би казал той, ако не му дадем шанс да управлява еднолично и в следващия парламент, каква политика ще води", заяви политологът.

Начев не смята, че новоизбраният президент Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното ще може да се еманципира в рамките на този мандат. По думите му причината за това е, че той не е работил такава работа и ще се нуждае от време, за да „влезе в час”. В този смисъл политологът изказа мнение, че Плевнелиев ще прави това, което каже партия ГЕРБ. Но вероятно в следващия мандат той ще се опита да се еманципира. Ние не знаем какъв ще бъде следващия мандат, но към днешна дата е сигурно, че няма да има еднолично управление на ГЕРБ. Плевнелиев ще бъде сравнително мек президент, коментира още той.

Иван Начев смята също, че стагнацията на българската икономика ще се прехвърли и в 2012 г. Според него годината няма да бъде по-добра в икономически план.

"Няма как в условията, в които живеем, в една глобална икономика, ние да останем незасегнати. Но в крайна сметка икономическата политика, която води правителството, също допринесе за това да се задълбочи кризата в България. Както виждате, това, че сме „отличници в Европа”, както казва премиерът и финансовият министър, не довежда до това да има развитие – да има нови работни места, да има растеж на българската икономика, да има растеж на доходите, потреблението. Така че няма как вие да спазвате строга финансова дисциплина, а в същото време фирмите да са задлъжнели, а държавата да не плаща и да не се дават облекчения за всички, които оцеляват. Как правителството ще привлече инвестиции, след като премахна всички облекчения за инвеститорите? Колкото и ЕС да се опитва да оправи кризите в някои държави, в крайна сметка цялата отговорност пада в ръцете на националното правителство. Видяхте какво стана в Гърция миналата година, когато националното правителство не предприе най-решителните мерки. Ние вървим по-същия сценарий в България", каза Иван Начев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1419 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини