МВнР обяви за невалиден дипломатическия паспорт на Елена Поптодорова

share

Министерството на външните работи обяви с нота за невалиден дипломатическия паспорт на бившия ни посланик в САЩ Елена Поптодорова. Причината – трудовите ѝ правоотношения с ведомството са прекратени, съобщава БТВ.

Нотата идва броени дни след скандала със скъпа козметика на летището във Варшава. Още на 2 март външното ни министерство информира чуждите мисии у нас за промяната в статута на Елена Поптодорова.

От Министерството уточняват, че паспортът на Поптодорова е обявен за невалиден, тъй като тя не е служител на ведомството от ноември 2016 г. През февруари Поптодорова се е легитимирала с дипломатически документ пред полските власти, които я уличиха в кражба на скъпа козметика от безмитния магазин на летище „Шопен“. На 2 март тя подаде оставка като ръководител на централноевропейския офис на Американския еврейски комитет със седалище във Варшава. Поптодорова нарече случилото се „неволна грешка“. На 9 март външният министър Ради Найденов подчерта, че тя няма дипломатически статут.

След скандала президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси покани Поптодорова да работи при него.

В нотата от 2 март се споменават имената и на още двама български дипломати, чиито документи също са обявени за нелегитимни поради прекратяване на трудовите им взаимоотношения с българската държава.

Водещи новини

Още новини