Иван Палчев: Доган е притеснен, че сме разделени като народ

share

Вчера се чух с Ахмед Доган. Той разговаря с мен с доза смях. Това каза в ефира на БТВ писателят Иван Палчев, който е близък с него и е автор на клига за почетния лидер на ДПС.

Според него Доган винаги в своята политическа кариера, която не е спряла, е загрижен за сигурността на България. "Той е човек с интересна нервна система, която не е подвласна на това, което може да засегне другите хора. Най-много го притеснява, че ние сме много разделени като народ", сподели Палчев. "У нас всяка партия сякаш пее своя ария на тема национална сигурност, развитие. Това е най-силното му притеснение".

В разгара на дипломатическата криза между ЕС и Турция почетният лидер на ДПС Ахмед Доган излезе с политическо послание, в което предупреждава за трансфер на конфронтация на Балканите тук и в Европа.

"Дори тонът, който се употребява в момента в Анкара е признак за този неоосманизъм, който вече е тръгнал", обясни Палчев.

Той допълни, че е имало няколко опита Доган да бъде подменен като лидер на ДПС и да се създаде друга подобна партия. Според него това е много опасно. Той даде за пример гражданската война в Ливан, която е започнала не като война между мюсюлмани и християни, а като война между мюсюлмани първо.

"Трябва да чуем ясно предупреждението на Доган, тъй като то е казано от един етнически турчин, лидер на ДПС и би трябвало да се предполага, че той най-добре познава основите на материята, за която говори и фактът, че неоосманизмът пълзи към Европа засега чрез неразумни словосъчетания, показва, че опасността наистина е реална".

Водещи новини

Още новини