Журналисти осъдени от нов зам.-министър: Бойко Борисов да разпореди проверка

share

Новият зам.-министър на правосъдието Деница Петкова трябва да бъде проверена от МВР за действията си във времето, когато беше съдия в Бургас. Това призоваха от ефира на предаването Тази сутрин по БТВ Катя Касабова и Божидар Божков.

Двамата журналисти бяха осъдени след разследване за корупция сред инспекторите на МОМН. Случаят датира отпреди 11 години, когато инспектори създават комисия, която да прецени кои деца с тежки заболявания могат да влязат в елитните бургаски училища без изпит. Така в езиковите гимназии в града влизат 74 деца, които са напълно здрави, но документите за техните заболявания са подправени. Най-драстичния случай е на дъщеря на местен партиен шеф на СДС, в чиито документи било записано, че единият й крак е по-къс от другия с 3 сантиметра. След като е приета в елитна гимназия, дъщерята на синия активист има шестица по физическо и то точно в дисциплината бягане, заяви Божидар Божков.

Въпреки явните нарушения Катя Касабова е осъдена от тогавашната съдийка и новоназначен зам.-министър на правосъдието Деница Петкова за клевета по дело, заведено от инспекторите. Тези хора все още работят в Инспектората към МОМН, недоумяват журналистите. Те обжалват присъдата си в европейския съд, който осъжда България за нарушено право на изразяване от страна на журналистите. Това е и единствената присъда на нашата страна за нарушаване на това основно право. Деница Петкова отказа днес да застане очи в очи с журналистите, осъдени от нея.

Водещи новини

Още новини