ДПС: Следващата година Бойко Борисов пада от власт

share

“Още догодина ще бъде неизбежно сформирането на кабинет на националното спасение, тъй като кризата налага толерантността да стане водещ принцип на правене на политика.” С тези думи зам.-председателят на ДПС Лютви Местан се обърна към стотиците хора, струпали се около Тюркян чешма в село Могиляне, Кърджалийско.

Там при минус 6 градуса се състоя традиционният възпоменателен митинг в памет на жертвите на т. нар. възродителен процес. Стотици хора се събраха пред чешмата паметник на застреляното на 26 декември 1984 г. 18-месечно момиченце Тюркян.

“Убеден съм, че 2012 г. ще роди политическата алтернатива на еднопартийното управление. Защото един еднопартиен кабинет не може да се справи с кризата, не може да понесе тежката й социална цена. Затова през следващата година и у нас ще се появи необходимостта от нова управленска формула, от ново надпартийно, експертно правителство на националното съгласие”, подчерта Местан. Другият заместник на Доган - Рушен Риза, запита риторично няма ли в момента тайна държавна политика, която продължава старите репресивни и дискриминационни практики.

“Само преди 2 г. премиерът Борисов каза, че одобрява възродителния процес, но не и неговите методи. Миналата година ДАНС влезе в 15 родопски села и арестува 12 наши имами. Преди 2 месеца имахме избори, а глоба от 2000 лева грозеше всеки, който говори на майчиния си турски език по митингите”, рече Риза. Той пропусна, че агитацията на български език е задължителна според Изборния кодекс и митинги на турски език представляват закононарушение.

“Безработицата се увеличава, правителството игнорира малките населени места. Между двата вота през 2009 и 2011 г. само от община Кирково 3000 души са заминали на гурбет в чужбина”, добави Рушен Риза.

Водещи новини

Още новини