Сергей Станишев: Банките да плащат данъци върху транзакциите

share

Дясната политика се ограничава в орязването на разходите. Това доведе до нестабилност на еврото, еврозоната навлиза в рецесия и в резултат на това има 6 млн. нови безработни. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в предаването Панорама по БНТ.

Държавният дълг на Гърция нарасна два пъти по време на управлението на дясно правителство, подобна беше ситуацията в Италия и Ирландия. В България безработицата скочи двойно по време на управлението на ГЕРБ.

Правителството на БСП трупаше резерви, намалихме държавния дълг до 14 % от БВП и оставихме 8,2 млрд лв резерв. В момента нараства безработицата, а с това нарастват и разходите за осигуряване на безработните, посочи Станишев

Крайно неуместно е изказването на българския финансов министър, в което Симеон Дянков обяви, че до шест месеца може да няма евро, заяви лидерът на БСП. ЕЦБ помогна и през 2008 и сега на банките, в ролята на краен кредитор, но отказва да го направи за държавите – това е неразбираемо, добави Станишев, който е и лидер на ПЕС. В това си качество той предложи в ЕС да да има разумни регулации.

Сега кредитните агенции могат да поставят на колене държавите със своите рейтинги. ПЕС предлага данък върху финансовите транзакции – така тези, които създадоха кризата ще платят за нея. Ако това стане, в евробюджета ще влязат допълнително 260 млрд евро, убеден е Станишев.

Водещи новини

Още новини