Изпращат още жандармерия в Харманли

share

Общо 459 служители на МВР вземат участие в справянето с инцидента в Харманли. До 19 ч. днес ще бъдат изпратени още 30 жандармеристи. Това каза от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

В непрекъснат контакт с прокуратурата сме. ДАНС установява лицата, които са организирали протеста. Прокуратурата предстои да проведе разпит на лицето, което е запалило българското знаме. Сутринта премиерът проведе съвещание и бяха набелязани мерки за справяне със ситуацията. В този момент ситуацията е овладяна, на мястото работи щаб. Работим активно, скоро ще стигнем до пълното й овладяване, посочи вътрешният министър в оставка.

Румяна Бъчварова разказа хронологията на събитията. Около 12.00 часа на 24 ноември в Харманли възниква протест, в който участват около 2000 чужди граждани, настанени в Районния приемателен център. Повод за недоволството е забраната, наложена на обитателите му да напускат територията на центъра. Това се наложи заради установените заразни болести през изминалата седмица. При възникналите безредици са изпочупени прозорците на столовата, заяви тя.

По думите й бежанците са искали коридор за Република Сърбия. За овладяване на ситуацията на място са изпратени служители на ОДМВР – Хасково, Варна, Бургас, Стара Загора, Кърджали, дирекция "Жандармерия", коментира тя.

Вътрешният министър в оставка посочи, че от страна на мигрантите са хвърляни камъни и други предмети върху служителите на МВР.

Искам да уточня, че във вчерашния ден на три места в Европа има подобни събития, каза Бъчварова.

Водещи новини

Още новини