Бойко Борисов: Трябва да си опазим народа (снимки+видео)

novini.bg
share

Днес стартира дейността на новата агенция на ЕС „Европейска гранична и брегова охрана”, предаде репортер на novini.bg.

България е държава-членка, която дава старт на новата европейска агенция.

 

Новата агенция ще споделя събраните данни за лица, заподозрени в извършването на престъпни дейности, трафик на хора и мигранти. Над 100 ще бъдат служителите от България, които ще работят за агенцията на ЕС.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова благодари за доверието, което е дадено на България от страна на ЕС. Тя поясни, че благодарение на новата агенция страната ни ще пази границата още по-добре.

На събитието присъстват и министър – председателят на Р. България Бойко Борисов, еврокомисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос, директорът на агенция „Фронтекс“ Фабрис Леджери, европейски вътрешни министри и други висши представители на ЕС и българските структури за сигурност.

Г-н Аврамопулис и г-н Леджери обясниха как новата агенция ще помогне не само на България, а и на целия ЕС. Двамата напомниха, че сигурността на българската граница е изключително важна.

„Няма по-хубаво място за живот с по-успешно управление от това в ЕС“, коментира премиерът Борисов. „Затова потокът на мигрантите е насочен към Европа“, добави той. Няколко години България се бореше сама, напомни той. Борисов припомни, че само на 40 – 50 км от „Капитан Андреево“ милиони мигранти стоят и чакат. „Няма гранична полиция, която да се справи с милиони хора. Но не само Турция трябва да ни бъде партньор“, добави той.

„Войната в Сирия може да се спре само, ако Русия и САЩ се разберат. Затова да седнат Лавров и Кери и да се разберат“, призова Борисов.

Премиерът напомни как стотици хиляди левове страната ни е „потрошила“, за да опази границата ни. Той не пропусна да спомене и как дълго време Европа е била "разграден двор".

„За нас не е важно да спасим само България, важно е да спасим цяла Европа“, заяви премиерът Бойко Борисов. „Трябва да си опазим народа“, заключи той.
 

Водещи новини

Още новини