Плевнелиев: Ще се говори за много реформи

Булфото
share

Убеден съм, че през следващите няколко месеца ще се говори за много повече реформи, а не само за пенсионната. Това каза пред журналисти избраният за президент Росен Плевнелиев в отговор на въпрос за президентското вето върху Закона за бюджета на ДОО за следващата година.

Казвам категорично, че тези реформи в България са необходими и то именно сега, заяви избраният за президент. Той добави, че не само България, но и всички европейски правителства, не само, че трябва и не само, че са длъжни, но те нямат друг изход - тези реформи трябва да се случат. Европа трябва да докаже, че не само държавите, но и всички системи - пенсионни и всякакви други са устойчиви дългосрочно, посочи Плевнелиев. По думите му и когато в България пенсионната система на 60 процента се финасира от други източници, а "не от само себе си, това е предпоставка, не само на неустойчивост, но и за драматично развитие в следващите години."

Плевнелиев изрази убеденост, че в следващите месеци "трябва да дойде и реформа в здравеопазването и в администрацията, така че всички сектори да търсят своето устойчиво развитие". Росен Плевнелиев коментира темата за пенсионната реформа, след като прие от председателя на БАН акад.Никола Съботинов тригодишната програма за развитие на академията.

Водещи новини

Още новини