Първанов пророкува тежка политическа зима в България

share

Кризата, непопулярните мерки изискват в много-по-голяма степен прозрачно обсъждане, спазване на поетите ангажименти. Това заяви президентът Георги Първанов на тържественото отбелязване на осемгодишнината на Съвета в НДК, предаде  „Фокус”.

Изискват се последователни действия за решаване на проблемите, като максимално се отчита социалната цена. Не виждам в актуалните, съвременните решения, този критерий да стои постоянно в действията на онези, които вземат решенията, независимо дали от правителството или от законодателната власт, заяви президентът.

Закъснели сме, но днес вече трябваше да се разгори дебатът по вчерашните решения на Европейския съвет. 9 декември има не само символно, много важно значение за бъдещето развитие на Европа, на европейската идея. Ако 9 май 1945 беше политическата пролет на Европа, трябва да се запитаме дали 9 декември няма да е началото на тежка политическа зима за всички нас и къде е мястото на България, какъв е българският прочит, какви са нашите национални решения в този контекст, каза президентът.

По думите му – най-малкото, което можем да кажем в тази ситуация е, че ще спазваме стриктно бюджетната дисциплина.
Къде е нашата визия за засилване на конкурентоспособността? Аз съм длъжен да изразя известно несъгласие по темата за диалога – да, може би в минало време можем да говорим за едно високо ниво на диалога, но истината е, че днес не е така. Истината е, че колкото повече нараства нуждата от диалог между институциите, между институциите и обществото, толкова по-малко чуваемост има, каза Георги Първанов.

По думите му – това е парадокс, който няма обяснение, свързано с отговорно отношение към бъдещето на нацията.
Инициативата може да бъде и на ИСС, и на други неправителствени организации, но ние трябва да сме тези, които да окуражим, да принудим институции, говоря вече като човек, който е вече с единия крак извън институцията, да започнат този дебат, защото утре ще ни се предложи решение в парламента, което ще се изгласува механично, каза Георги Първанов. Апелирам настойчиво и съм готов да участвам активно във формирането на българската позиция по всички тези въпроси, посочи президентът.

Според него - гласът на ИСС трябва да се чува по-често, дори по-рязко. ИСС беше двигателят на търсенето на един нов подход в правенето и дебатирането на политиките. ИСС даде и вярвам, че и в бъдеще ще дава своя принос за едно нова разбиране на механизмите на координация, диалог и прозрачност, каза президентът.

Преди една година всички ние приехме, кой с какви чувства – това е друг въпрос, една договореност, едно решение, постигнато с висока степен на съгласие за етапите, характера на пенсионната реформи и сега тази реформа, този модел се променя. Питам – какво доверие може да имат гражданите в държава, която променя непрекъснато правилата? Това наистина би могло сериозно да компрометира самата идея за развитието на пенсионната система, а това може да доведе до непредсказуеми последици, каза президентът.

Първанов заяви, че винаги е бил против това – тежестта на промените, на реформите, да се плаща от онези, които са най-зле в социално отношение – пенсионери, безработни, най-зле платени.

Водещи новини

Още новини