АБВ: Правителството се провали с бежанската криза, обмисляме вот на недоверие (видео)

Булфото (архив)
share

Политическа партия АБВ даде пресконференция в централата, на която бяха коментирани горещите политически теми от изминалите дни, предаде репортер на Novini.bg.

Президентът Георги Първанов говори за енергийния форум, който се проведе във Варна и обяви, че поощрява активноста на премиера Бойко Борисов в тази насока, "макар че е малко закъсняла. За да бъде решен този стратегически проблем, трябва да се търси широк консенсус сред политическите сили в България. Европейската енергийна сигурност е проблем, който може да избухне с по-голяма сила от този с бежанците. Необходима е по-активна енергийна дипломация по отношение на страните износители на газ - Русия, Азербайджан и Иран. Необходимо е да бъде инициирана среща между Борисов и Владимир Путин, а не само да се водят телефонни разговори", допълни той.

Заместник-председателят на АБВ Румен Петков коментира темата за бежанската криза. "България няма единна национална позиция по този въпрос. Две поредни правителства, на Орешарски и Борисов, не успяха да проведат експертен дебат за търсене и намиране на решение на проблема. Бежанската криза в Европа се задълбочава. ЕС се задъхва. Трябва ясно да кажем, че България не успя и се провали в решаването на този проблем. МВР и ДАНС не могат да се справят. Този провал генерира тежък проблем за България", каза още той.

"Ние сме неспособни, като държава, да изградим една ограда. През 40-те години оградата е изградена за 3 месеца, а вече 3 години не можем да построим ново съоръжение. Правителството прехвърли отговорността на областните управители и по този начин се скри. Така държавата стимулира един грабеж и става съучастник в престъпленията. За това трябва да продължим да обсъждаме идеята за вот на недоверие към правителството. Това не е провал единствено на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Това е провал на политиката на кабинета и на ГЕРБ", категоричен беше Петков.

Относно предстоящите президентски избори и кой ще кандидат за президент на АБВ Георги Първанов обясни, че до 10 дни това ще стане ясно. "Не сме зависими от зодиите и ретроградния Меркурий. Като му дойде времето ще обявим кандидат-президентската си двойка. Ген. Румен Радев влиза в ботушите на Корнелия Нинова, защото започна да говори повече като нея", обяви още Първанов.

Водещи новини

Още новини