Социолог: Изборът на българския президент ще е "на тъмно" (видео)

share

В момента около България ври и кипи, а с отлагането до последно на обявяването на номинацията си за президент ГЕРБ явно неглижира това какъв ще е политическият дебат между кандидатите. Такъв дебат реално няма да има и изборът на българския президент отсега се обрича да е избор "на тъмно", нещо като купените мачове. Това каза в сутрешния блок на БНТ социологът Татяна Буруджиева.

Тактиката на ГЕРБ продължава да бъде: "Който и да сложим, ще победи, защото е от ГЕРБ". Но изборите и кампанията са за гражданите, трябва да спечелиш доверието им в дебат, добави тя.

Според математика и политически анализатор проф. Михаил Константинов ситуацията в момента наподобява тази на предишните президентски избори, когато тогавашният кандидат на ГЕРБ и настоящ държавен глава Росен Плевнелиев също беше издигнат в последния момент. Очертават се две по-големи кандидатури вляво и вдясно – тези на БСП и ГЕРБ, и една по-малка вляво – на АБВ. По-интересно ще ми бъде преброяването на избирателите на Реформаторския блок. Тяхната битка ще бъде с кандидата на Патриотичния фронт , т.е. те ще се борят за третото място, каза проф. Константинов.

Кампанията не е това, което искаме да видим. Трябва да видим как ще бъде осигурена сигурността на България в близките месеца, особено на южната ни граница. Там трябва да бъде употребена сигурност – бежанците трябва да се научат да не лазят под оградата, а да влизат у нас през КПП-та, подчерта проф. Михаил Константинов.

Водещи новини

Още новини