Фронтекс ни удря рамо за охраната на границата

Булфото Архив
share

Фронтекс ще подсили охраната на българската граница. По настояване на нашите власти агенцията ще окаже необходимата подкрепа, за да осигури ефикасно управление на миграцията и границите по т.нар. Балкански маршрут. Това се посочва в съобщение на Представителството на Европейската комисия в България.

Комисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос приветва решението на Фронтекст да увеличи контингента си в България. “Въпреки че настоящото ни наблюдение не показва значими признаци на фрагментация или отклонения от маршрута, с Фронтекс сме готови да реагираме бързо, ако е необходимо", заяви той.

Фронтекс ще засили присъствието си на наша територия както с допълните ни служители, така и с необходимата техника. Ще се следи както граничното пространсто по суша, така и от въздуха. Допълнителните сили ще бъдат разположени постепенно през следващите седмици както на българо-турската, така и на българо-сръбската граница.

За България са заделени 91 милиона евро от Фонд "Убежище, миграция и интеграция" и фонд "Вътрешна сигурност" на ЕС според националната програма за 2014-2020. Допълнително почти 12 милиона евро бяха отпуснати на страната като спешна помощ за конкретни мерки в отговор на настоящата ситуация.

В момента Фронтекс има разположени 53-ма служители за наблюдение на границите и 10 експерти по документи на българските гранични КПП с Турция, и 19 служители по наблюдение на границата със Сърбия.

Водещи новини

Още новини