Разговорите с Иран за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене" ще продължат (снимки)

Министерски съвет
share

Разговорите за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене" ще продължат, налице е интерес от иранска страна, информира министърът на енергетиката Теменужка Петкова днес след разговорите в Техеран с председателя на Организацията за ядрена енергия на Ислямска република Иран Али Акбар Салехи.

Пред журналисти министърът отбеляза, че са обсъдени възможностите за сътрудничество в областта на ядрената безопасност. Обект на нашия разговор беше и решението на Арбитража в Женева, каза Петкова и посочи, че са запознали иранската страна с казуса. Министърът отбеляза, че е необходимо време, за да се навлезе в детайли. Разговорите ще продължат, като ще бъдат информирани и партньорите от "Атомстройекспорт". Една от опциите за решаването на този въпрос е съвместно да търсим възможност за продажба на оборудването на трета страна, коментира министърът.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който участва в разговорите в Техеран, отбеляза,че в момента се разработват всички възможни версии на ниво "детайли", за да се осъществят предварителни разговори с всички възможни партньори. Предстои още една среща с иранските партньори, заедно с производителя, като не е уточнено все още времето и мястото й.

След решението на Арбитража имаме няколко възможности за реакция, коментира Дончев - изграждане на електроцентралата, продаване на оборудването или слагането му в музей. Единствената невъзможна версия е третата, заяви вицепремиерът, като добави, че зависи от условията и възможностите коя от другите две версии ще бъде реализирана. Той посочи, че се работи интензивно по темата, за да се реши кой е най-изгодният за страната ни вариант. Ние проекти на базата на политически и спонтанни емоции, особено в енергетиката, не правим. Когато един проект се докаже, че е ефективен, когато докажем възвращаемост и икономическа логика, той може да бъде реализиран, коментира още вицепремиерът.

Водещи новини

Още новини