НСТС обсъди промени в Кодекса за социално подпомагане (видео)

Novini.bg
share

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе своето първо заседание, след като Ивайло Калфин подаде оставка, предаде репортер на Novini.bg.

НСТС беше председателстван от вицепремиерът Томислав Дончев и на него присъстваха социалният министър Зорница Русинова, работодатели и синдикати. На днешното заседание се проведе дискусия относно предложените от Корнелия Нинова промени в Кодекса за социално подпомагане. Предложението на червените бе представено от депутата от БСП-Лява България Георги Гьоков. Социалистите искат да бъде променен чл. 333 от Кодекса, за да бъдат дадени правомощия на бащите и осиновилите. Целта е те да бъдат защитени от уволнения, когато имат деца до 3-годишна възраст. В момента това се отнася само за майките. От БСП мотивираха това свое предложение с демографската криза в страната и проблемите произтичащи от нея. Гьоков подчерта, че държавата няма цялостна политика, за да реши този проблем.

От работодателските организации не застанаха зад това предложение и заявиха, че с рестриктивни мерки няма да се реши демографския проблем. В България платеното майчинство е най-дълго и пак има демографска криза, припомниха те. Проблемът ще се реши, когато има ръст на доходите, на икономиката и на благосъстоянието. Синдикатите подкрепиха предложението на Нинова и обясниха, че не смятат, че икономиката ще бъде натоварена, ако бъдат приети промените.

Водещи новини

Още новини