Митов: Съветът НАТО - Русия ще се състои, диалогът не е приключил

МВнР
share

Съветът НАТО - Русия ще се състои, диалогът не е приключил, ръка е подадена. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов при изслушването му в съвместно заседание на парламентарните комисии по външна политика и по отбрана за актуалното състояние на сигурността в Черноморския регион и позициите на България за срещата на най-високо равнище на НАТО във Варшава 8-9 юли 2016 г.

Приветстваме възможността за провеждане на заседание на Съвета НАТО - Русия непосредствено след срещата във Варшава, така е поискала самата Русия, каза Митов. По думите му след войната между Грузия и Русия през 2008 г. и особено след началото на кризата в Украйна и анексирането на Крим балансът в Черноморския регион е драматично нарушен. Понастоящем Русия продължава да води политика с конфронтационен характер, отбеляза Митов. По думите му мерките на НАТО са свързани главно с провеждане на съюзни учения и тренировки за осигуряване на по-голяма видимост при спазване на ограниченията на конвенцията от Монтрьо. България участва активно в прилагането на тези мерки и разглежда потенциалните действия на НАТО в Черно море като изцяло дефанзивни, пропорционални и осъществявани при пълна прозрачност, заяви Митов.

Русия не може да бъде игнорирана като глобална сила, трябва да работим заедно в справянето с регионалните и глобалните предизвикателства, каза той. Според него НАТО трябва да се стреми към поддържане на баланс между надеждно възпиране и конструктивен диалог с Русия, като същевременно се запази единството и солидарността между съюзниците. По думите му България подкрепя засиленото присъствие на НАТО в Черно море с цел възпиране и предотвратяване на конфликти в региона.

Митов подчерта, че всяването на паника по темата е излишно. На НАТО не му е нужна конфронтация, не са му нужни военни действия, посочи министърът.

Според Валери Жаблянов от "БСП лява България" няма нарушаване на баланса в Черно море, няма и напрежение.

Няма формулировка за растящо военно напрежение в Черно море, но има нарушен баланс, отговори външният министър. По думите му не НАТО е предизвикал дисбаланса. Не можем да си позволим да поставим под въпрос националната си сигурност, нито да не изграждаме отбранителни способности, допълни той.

Министърът на отбраната Николай Ненчев също заяви, че има промяна на баланса в Черно море, пише БТА.

Водещи новини

Още новини