Депутатите се местят

Novini.bg
share

Депутатите се местят. Срещу 25 милиона лева ще им бъде построена нова пленарна зала в бившия Партиен дом. Идеята е тя да отвори врати за следващото 44-то Народно събрание.

Сагата с преместването на депутатите в бившия Партиен дом се точи с прекъсвания вече близо 13 години. Този път изглежда, че проектът ще бъде завършен, а повечето депутати с радост биха напуснали сградата на площад „Народно събрание”, съобщава Нова телевизия.

Днешният парламент е тесен, претъпкан, неудобен, смятат депутатите. И в разкрачен стоеж между две сгради. Така срещу еднократен разход от 25 милиона лева започва преустройство на концертната зала „Света София” – в пленарна.

„Една зала с изключителни качества на концертна зала в центъра на София. Тя ще бъде унищожена и ще бъде направена нова пленарна зала. Смятам, че ще струва доста по-скъпичко”, казва Михаил Миков от БСП. Михаил Миков беше председателят на парламента, който преди 2 години спря депутатското преселение именно по финансови причини. Парите бяха дадени за добавки на пенсионерите. Решение, което днешните управляващи наричат популистко. Защото според тях парламентът отдавна си е спестил за ремонта.

„Всяка година имаме между 10 и 15 милиона икономии. Така че сумата за последните 8 години е около 100 милиона”, обясни Иван Славчов, главен секретар на Народното събрание. Идеята е новата пленарна зала да е почти пълно копие на сегашната. Но по-модерна. Идейният проект предвижда тя да бъде на две нива. Да има стъклен купол и да се запази сегашният брой парламентарни банки – 270.

Водещи новини

Още новини