Не трябва да се правят драми с пенсионните фондове, всичко с пенсиите е наред, успокои Калфин

Булфото (архив)
share

В момента всеки един от нас внася осигуровки в частен осигурителен фонд. Там му се натрупва сметка, която по закон може да се онаследява. Когато родените през 1960 година излязат в пенсия, частните фондове трябва да му изплащат пенсията. Всяко пенсионно дружество трябва да създава по закон втори фонд или пул.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ социалният министър Ивайло Калфин. Частните пенсионни фондове трябва да излязат и да обяснат на хората и това не трябва да става чрез декларации. Има си начини за диалог. Няма драма с втория стълб. Всичко си е наред с пенсиите. Няма масово прехвърляне към НОИ, процентът е незначителен. Това са главно хора, полицаи и военни, които са се пенсионирали по-рано и не могат да получават втората си пенсия, защото не са навършили 63 години, разкри министърът.

Не трябва да правим драми с пенсионните фондове. Те също не трябва да внасят паника сред хората. Проектозаконът е подложен на публично обсъждане и най-нормалното е да се води диалог. Министър Владислав Горанов е отворен за всякакви разговори. Мен като социален министър ме интересува какво ще получат на финала хората, допълни Калфин.

Аз лично имам критики срещу промените в Изборния кодекс, но е важна партийната позиция. Имаше някои скандални и неприемливи решения. Задължават да те гласуваш, а като впишеш в квадратчето "не искам да гласувам за никого" да ти се краде гласа. Това е несериозно. Същото важи и за забраната за местните коалиции. Имаме и доста скърцания за начините за дерегистрация. В крайна сметка големите проблеми с Изборния кодекс бяха решени слава Богу, коментира социалният министър.

Водещи новини

Още новини