Четин Казак към Лютви Местан: Късно е, моме, за китка (видео)

Булфото
share

В началото на извънредното заседание на Народното събрание, на което се обсъждат на второ четене промените в Изборния кодекс независимият депутат и председател на партия ДОСТ Лютви Местан предложи парламентът да прекрати разискванията по този Изборен кодекс. Искането беше отхвърлено и при прегласуването с 39 гласа "за", 86 "против" и 39 въздържал се.

От ДПС също поискаха законопроектът да бъде оттеглен с решение на Народното събрание. Председателят на парламента Цецка Цачева не подложи искането на гласуване, тъй като съвпада с процедурата за прекратяване на разискванията.

Лютви Местан отбеляза, че някои от приетите досега текстове не просто представляват груба политическа грешка, а смело могат да бъдат окачествени като тежко престъпление спрямо близо 2 млн. български граждани в чужбина. По думите му няма никакво обяснение тези български граждани да бъдат лишени от право на глас. Единственото разумно нещо, което парламентът може да направи, е незабавно да прекрати разискванията по този Изборен кодекс и той да отиде в бунището на националистическите изстъпления в българската политика, каза той.

Съпредседателят на ПГ на ДПС Четин Казак посочи, че депутатите от Движението със зъби и нокти в петък са се противопоставяли на "тези мракобеснически текстове, които лишават от конституционни права стотици хиляди български граждани". Някои колеги от последния ред ги нямаше в залата и след това "след дъжд - качулка" излизат с декларации. Това ми напомня на една поговорка - "Късно е, моме, за китка", отбеляза той.

Юлиан Ангелов от Патриотичния фронт възрази срещу начина на водене на заседанието. Не сме длъжни да слушаме кой повече обича южната ни съседка и кой повече се бори за гласовете там, добави той.

Водещи новини

Още новини