Корнезов нападна Плевнелиев заради дипломатите - ченгета

share

БСП предупреди днес новоизбрания президент Росен Плевнелиев, че не може да отзове посланиците с досиета с мотива, че са сътрудничили на бившата Държавна сигурност (ДС).

Изявлението на социалистите дойде ден след като Конституционният съд (КС) излезе с решение, според което забраната да се назначават за дипломати сътрудници на комунистическия репресивен апарат противоречи на основния закон. В коментар на позицията на съдиите вчера новоизбраният президент Росен Плевнелиев заяви, че независимо от всичко, първата му работа след встъпването в длъжност на 22 януари 2012г., ще бъде да подпише указите за отзоваване на посланиците, за които беше оповестено, че са сътрудничили на бившата ДС, съобщи Dnevnik.bg

Днес бившият конституционен съдия и депутат от БСП Любен Корнезов коментира пред журналисти в парламента, че решението на КС е задължително. Според него, макар процедурата да е задействана преди произнасянето на съда, крайният акт, с който става освобождаването на посланиците, е указът на президента.

Затова, по думите му, оттук нататък нито настоящият държавен глава Георги Първанов, нито наследникът му Росен Плевнелиев могат да издадат указ на базата на законови текстове, които реално са отменени от съда и не съществуват в правния мир.

Корнезов обаче потвърди, че посланиците могат да бъдат освободени, но с други мотиви, а не заради принадлежност към ДС.

Евентуално решение на Плевнелиев да подпише укази за отзоваване на дипломати с мотиви лустрация, би могло хипотетично да има тежки последици, предупреди Любен Корнезов.

По думите му подобни укази на новия президент подлежат на обжалване пред КС и ако бъдат обявени за противоконституционни, новият президент ще се превърне в нарушител на основния закон в държавата, обясни депутатът от левицата.

При това положение се задейства чл. 103 от Конституцията, според който държавен глава, който наруши основния закон, трябва да бъде отстранен от поста си.

За да се задейства процедурата по т.нар. импийчмънт обаче са необходими подписите на 60 депутати, а одобрението на решението изисква мнозинство от две трети от Народното събрание - 160 депутати.

Корнезов направи уговорката, че става дума по-скоро за хипотетична възможност, тъй като процедурата е тромава и продължителна. Факт е също, че левицата няма необходимата парламентарна подкрепа, за да прокара решение за отстраняване на президента.

Водещи новини

Още новини