Плевнелиев: В България политиката за децата е приоритет

Булфото (архив)
share

В София се провежда конференция на високо равнище на Съвета на Европа за представяне на новата Стратегия за правата на детето 2016-2021 г., предаде репортер на Novini.bg.

В събитието участие взимат президентът Росен Плевнелиев, Ивайло Калфин, заместник министър-председател по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика, Ева Жечева, председател на Държавната агенция за закрила на детето и Габриела Батаини-Драгони, заместник генерален секретар на Съвета на Европа. Участие ще вземат още министърът на външните работи Даниел Митов, който в момента председателства Комитета на министрите на СЕ, вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, омбудсманът Мая Манолов, президентът на Република Малта Мари-Луис Колейро Прека и др.

Росен Плевнелиев заяви, че не случайно тази среща се провежда в България, защото у нас политиката за децата е приоритет. Той очерта петте приоритетни области, в които трябва да работи Съвета на Европа. Равни възможности за всички деца, участие на всички деца, живот без насилие за всички деца, детско правосъдие и правата на детето в цифровата среда.

Президентът подчерта, че в момента влизаме от една международна криза в друга, подложени сме на световни турболенции и средата на живот за децата става все по-несигурна. Ставаме свидетели на ежедневното нарушаване на правата на децата. Много често те стават жертва на нсилие и трафик. За това трябва да развиваме постоянство на политиките. Много често се появяват нови форми на насилие, особено сред децата мигранти. Децата стават жертва и на дигитални престъпления. Когато инвестираме в децата, инвестираме в бъдещето поколение, категоричен беше Плевнелиев.

Водещи новини

Още новини