Плевнелиев: Силни са само нациите, които познават миналото си

Булфото (архив)
share

„Важно е децата на България да познават и най-новата ни история, защото силни и проспериращи са само тези нации, които познават миналото си, научили са уроците на историята, умеят стъпка по стъпка да надграждат и да вървят напред към бъдещето.“

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев, който в присъствието на предшествениците си Петър Стоянов, Георги Първанов и дъщерята на покойния президент д-р Желю Желев – Станка Желева, откри експозиция с отличията на демократично избраните президенти на страната в Националния военноисторически музей. Ордените, получени от д-р Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов са част от изложбата в обновената зала на НВИМ „Отличия на държавните глави на България“.

„Днес показваме още една страница от историята на България. Наш дълг и отговорност е да разказваме на следващите поколения по един честен начин за всеки период от българската история“, посочи президентът Плевнелиев. Държавният глава изрази увереност, че подобни инициативи дават важен принос за достойното представяне на нашето минало. По думите на президента отличията на демократично избраните президенти на България не само допълват експозицията на Националния военноисторически музей, но отварят цяла нова тема-темата за демократичните институции на България, за уважението към държавността и нейните символи в годините на прехода от тоталитарен комунистически режим към демокрация и социално отговорна пазарна икономика.

Според Росен Плевнелиев присъствието на едно място на държавните глави на България от последния четвърт век спомага изложбата да продължи важна институционална традиция, чието начало е поставено със Съвета на президентите. „Горд съм, че тук отново всички сме заедно. Вярвам, че и първият демократично избран президент д-р Желев, който ни напусна преди малко повече от година, би оценил подобаващо нашите усилия“, каза президентът Плевнелиев. Държавният глава припомни, че заедно с Петър Стоянов и Георги Първанов са взели решение да бъде създадена до края на годината Президентска библиотека в сградата на Президентството. „Така традицията на уважение към миналото, държавността и институциите ще намери своето продължение и в този общ проект. Той е скромен, но важен за институционалната памет на Родината и на президентската институция“, посочи държавният глава.

Водещи новини

Още новини