Плевнелиев: Генерал Танов и Григор Кумитски показаха какво означава чест и себеотрицание (снимки)

  • 06 април 2016 15:51

  • 2907
  • 3
Плевнелиев: Генерал Танов и Григор Кумитски показаха какво означава чест и себеотрицание (снимки)
© Президентство

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното удостои посмъртно с орден „За храброст“ I степен кинооператора Григор Кумитски, за проявена храброст, героизъм и саможертва при спасяването на човешки живот. Високото държавно отличие получи съпругата на Григор Кумитски Миглена Димова.

Посмъртно с орден „За гражданска заслуга“ I степен държавният глава отличи генерал-майор Ваньо ТановВаньо Танов Генерал-майор Ваньо Митков Танов е бивш директор на Националната служба "Борба с организираната, за големите му заслуги и принос за сигурността и обществения ред и за укрепване на митническата администрация на Република България.

„Живеем във времена, в които често имаме нужда да припомняме истинските стойности в живота, да виждаме образци на човечност и гражданска смелост. За мен е огромна чест да наградя с висши държавни отличия, за съжаление посмъртно, двама уважавани мъже, двама големи българи, показали на целия български народ какво означава чест и себеотрицание“, заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в словото си на церемонията.

Григор Кумитски ще остане в обществената памет като един от младите, но утвърдени български кинооператори, заснел някои от популярните филми и сериали в съвременното ни кино, като особено обичан и уважаван от своите колеги, от близките и приятелите си. На 25 юли 2015 г. той загина трагично, след като самоотвержено спаси от удавяне 16-годишно момиче. „Именно в такива мигове се тестват мъжеството, храбростта и безстрашието на човека, който загуби и най-ценното – живота си. Плати високата цена, но даде висок пример. Вярвам, че ако в нашето съвремие има герои, то Григор Кумитски безспорно е един от тях. Със своята саможертва в името на друг той завинаги намери място сред най-достойните“, каза държавният глава.

Генерал-майор Ваньо ТановВаньо Танов Генерал-майор Ваньо Митков Танов е бивш директор на Националната служба "Борба с организираната ще бъде запомнен като доказан професионалист, служещ в интерес на българските граждани и българската държавност. Той израсна от оперативен работник до директор на Национална служба "Борба с организираната престъпност", а по-късно и на Агенция „Митници", като остави запомняща се следа в системата за сигурност на Републиката. „През всички години на своята служба генерал Танов неизменно отстояваше принципите на честност, почтеност и справедливост. Уверен съм, че зададените от него високи стандарти ще продължават да бъдат норма в работата на неговите колеги и на всички в държавата“, заяви президентът, след като връчи високото държавно отличия на съпругата на генерал Танов Бисерка Танова и на неговия внук – Ваньо ТановВаньо Танов Генерал-майор Ваньо Митков Танов е бивш директор на Националната служба "Борба с организираната.



„Знам колко боли загубата на най-близкия. Но кое друго, ако не най-истинската болка ще ни научи как да живеем и кое друго, ако не смъртта на най-близкия, ще ни отвори за смисъла на човешкия живот така, както те го живяха – скромно, но достойно, честно и почтено, смело и самоотвержено. Отидоха си двама големи, достойни българи. Нека се поучим от тях. Нека си спомняме за тях и нека продължим тяхното дело“, обърна се държавният глава Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното към близките на покойните достойни българи.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2907 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.04.21 | 16:31

3
храбро прикриваше далаверите на Бойко
Гост

2016.04.21 | 16:31

2
Пак ли с тоя ни занимавате ?

2016.04.21 | 16:31

1
Нещо много се разпъргави тоя малоумник ама края му наближава .

Добави коментар

Водещи новини