Рушен Риза: Борисов да не се ограничава със сегашните си партньори, в коалицията има проблем

share

Много се надявам да не се затварят фабрики и да се съкращават работници. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ съпредседателят на ДПС Рушен Риза по повод кризата в "Булгартабак".

За нас е много важно тази криза да не приключи с намаляване на количества, които се изкупуват и преработват. "Булгартабак" заема сериозно място в нашата икономика и не би трябвало чрез внушения да се направи така, че да има проблем с предприятието и с икономиката. В последно време се правят грозни внушения, изкривява се реалността, което може да предизвика трусове. Трябва да се сме внимателни в изказа си, подчерта Риза.

Той каза, че не знае какъв процент от "Булгартабак" държи депутатът от ДПС Делян Пеевски. Аз гледам от гледна точка на нашия избирател. Той е обезпокоен за бъдещето, посочи Рушен Риза.

Той коментира и думите на Борисов, че ДПС не е подходящ политически партньор за ГЕРБ, докато Пеевски е в Движението. Не съм разговарял с Борисов по въпроса, не знам доколко е сериозно, но на ДПС би трябвало да се гледа като на надежден и коректен партньор. Би трябвало да се гледа цялостната политика на ДПС, а не да се гледат отделни депутати или политики. Не знам и колко опции има премиерът, ако иска да разшири управляващата коалиция. Не трябва да се ограничава с тези партньори, с които е в момента, защото се вижда от всички, че в коалицията има проблем. Хората искат спокойствие, а с тези действия даваме само сигнали за притеснение. Ние винаги сме били конструктивна опозиция, не бягаме от отговорност и сме готови да разговаряме с всеки. Но с тази раздробеност смятам, че е по-добре да се отиде на предсрочни избори, коментира съпредседателят на ДПС.

Той каза, че вчера в Анкара част от ръководството на ДПС е провело срещи с с двете най-големи опозиционни партии в Турция. Хората са запознати с политическата ситуация в България и подкрепят нашата политика. Винаги сме имали последователна политика както в страната, така и към нашите партньори извън страната, заяви Риза. Той уточни, че от партията на турския президент Реджеп Ердоган не са получили отговор.

Не мога да твърдя, че Ердоган и Давутоглу подкрепят Местан, но се вижда някаква близост. Местан не можа да се утвърди като лидер и не очаквам някаква промяна в неговото поведение. Ние няма на кого и какво да доказваме. Показали сме през годините, че милеем за България, а и сме готови да дадем на малцинствата шанс за развитие. В това отношение ние внесохме нормалност в България, каза още Рушен Риза.

Водещи новини

Още новини