НС реши чиновниците на висши държавни постове задължително да имат минимум магистърска степен

Novini.bg
share

Парламентът въведе изискване за висше образование и магистърска степен за ръководителите на всички висши държавни институции и органи, които се назначават с решение на Министерския съвет.

Извън обхвата остават изборните длъжности като премиер, кметове и др. Това предвиждат приетите на първо четене промени в Закона за администрацията, внесени от Бойка Маринска от Реформаторски блок.

Последните години видяхме много "инсекти" на държавни постове, какво правим с дипломите, които политици и бизнесмени си купиха от български висши училища, констатира депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Той добави, че между първо и второ четене вероятно ще предложи да бъде разписано и изискване, освен магистър, висшите администратори да имат и поне 3 години работа по специалността, която ще декларират с дипломата си.

Депутатите приеха и проекта за изменения в същия закон на Светлин Танчев от ПГ на БДЦ. С тях се дава възможност да се назначават в администрацията на изпълнителната власт, извън числеността на персонала, по Кодекса на труда служители на срочни трудови договори за управление и изпълнение на проектите и програмите, финансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове. Това ще става чрез конкуренция, основана на професионални качества. Възнагражденията ще са изцяло за сметка на техническата помощ по съответната програма или проект.

Водещи новини

Още новини