Румяна Бъчварова отчете спад на грабежите и ръст при разкриването им (видео)

Булфото (архив)
share

Искам да кажа, че темите за заплахи срещу премиера Бойко Борисов и Делян Пеевски не е хубаво да се коментират широко. През последните дни се разшумя за охраната от НСО, защото искахме да избегнем спекулациите, които се случиха с охраната на Лютви Местан. По-добре е да не говорим по тези теми. Не искам да давам повече информация. Работим съвестно, професионално и отговорно по всички сигнали. Тук няма политика.

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия вътрешният министър и вицепремиер Румяна Бъчварова. Нашите служби работят изключително професионално. Не искам да коментирам хипотези и предположения. Не трябва да се прави политика от тези теми. Аз не искам да разделям престъпленията на базата на мандатите. В сравнение с 2014 година обаче, имаме огромен спад на грабежите и ръст при тяхната разкриваемост. Това не означава, че сме решили проблема. МВР има интерес от истинска статистика, за да си вършим по-добре работата, разкри Бъчварова и показа схема, според която грабежите са намелели, а разкритите престъпления са се увеличили. Една от най-високата разкриваемост отчитаме при битовата престъпност и нападенията над старите хора. Лошото е, че се съобщава само за престъплението, а за неговото разкриване не се говори и пише. Това оставя едно усещане в обществото, че има ръст на този тип престъпления. Искам да уверя всички граждани, че работим много и полагаме големи усилия, за да гарантираме тяхната сигурност. Повече доверие в служителите на МВР ще облекчи нашата работа, обясни министърът.

Към този момент няма влияние на турската страна в България. Не отричам, че може да има такива опити, но ние ги пресичаме своевременно, както стана с турското аташе в Бургас. Сблъсък между мен и Цветан Цветанов няма. Ние работим заедно от 2007 година. Темата за конфликт между нас е измислен сюжет. От разговорите ми с Бойко Борисов разбрах, че е той категоричен в решенията си за обществените поръчки. Това е един от законните механизми, чрез които държавата да си върне контрола, коментира горещите теми от последната седмица вицепремиерът.

Водещи новини

Още новини