Борисов стана гарант, че историята в учебниците няма да се променя и турско робство ще има (видео)

Bulphoto
share

Премиерът Бойко Борисов лично ще е гарант за това, че няма да се променя историята в учебниците ни. Това е обещал той на кметовете на възрожденските градове, които се вдигнаха на протести, след като се заговори децата да учат за османско съжителство, а не за робство и иго.

Кметовете на Карлово, Калофер, Сопот и Копривщица дойдоха при премиера, облечени с народни носии и „въоръжени” с подписката на гражданите срещу подмяната на историята в новите учебни планове, съобщава news.bg. След като изиграха хоро пред вратите на Министерски съвет, Борисов гостоприемно ги прие на разговор.

„Изключително възхитен съм от срещата с г-н Борисов", разкри пред журналисти кметът на Сопот Деян Дойнов. Той посочи, че единственото желание на градоначалниците е историята да се съхрани, да се спазва и децата на България да бъдат възпитавани в една патриотична държава, която държи на националните си ценности.

„Премиерът заяви, че се гордее от реакцията на будните граждани, както и че лично той ще гарант за това, че има граници в нашата история, които не бива и не трябва да бъдат прекрачвани", разказа от своя страна и зам.-кметът на Карлово Стойо Карагенски. Борисов се е зарекъл пред кметовете, че няма да има компромис в историята ни и това, което се е учило досега, ще го учат и децата.

„Впечатлен съм от цялата реакция на г-н Борисов", доволен е и кметът на Калофер Румен Стоянов.

Покрай учебниците министър-председателят е разрешил и друг проблем на възрожденския Сопот.

„Община Сопот бе в много тежко състояние - с 5 млн. лева бюджет и 10 млн. дългове. Сега г-н Борисов разпореди всички дългове, които ВМЗ-Сопот има към общината, да бъдат изплатени. До броени часове община Сопот ще бъде финансово независима", се похвали кметът Дойнов.

Водещи новини

Още новини