Нагласите към децата вече са различни, доволен е Калфин

Булфото
share

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин заяви, че за петнадесет години е постигната промяна в нагласите и на детето се гледа и като на носител на права, а не само като на обект на решения. Министърът на труда и социалната политика каза това по време на конференцията "Детето - национален приоритет", организирана от ДАЗД по повод петнадесетгодишнината на Агенцията и на системата за закрила на детето.

Калфин посочи, че предстои работа в областта на грижата за деца с увреждания, които живеят със семействата си, както и за ранното детско развитие и предотвратяване на ранното отпадане от училище. По думите на министъра е важно и ранното социализиране на групи, които имат тенденция да се маргинализрат.

Омбудсманът Мая Манолова припомни, че основен приоритет през 2016 година за омбудсмана ще бъде защитата на правата на децата. Тя изрази притеснения от нарастващата бедност в българското общество, която по думите й с най-голяма сила удря децата.

Манолова допълни, че една трета от българите живеят в бедност, а половината от населението е застрашено от бедност. Според статистиката за 2015 година, над 15 процента от българските деца не ходят на училище, допълни омбудсманът.

Манолова поздрави ДАЗД за успехите в процеса на деинституционализация. "Така една тъмна и срамна страница от епопеята на забравените деца в България беше затворена завинаги", заяви омбудсманът.

Председателят на ДАЗД Ева Жечева каза, че през 2001 година децата в домовете са били 12 609, а в края на 2015 година в специализирани институции има 1530 деца, което е сериозен напредък.

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова да се подобри заплащането и условията на работа на хората, ангажирани със закрила на деца. Фандъкова съобщи, че за последните години в общината са създадени 70 услуги за деца и родители, а в трите центрове, които подкрепят семействата на деца със сериозни затруднения, за 2015 година 500 деца и родителите им са потърсили подкрепа. Закрити са и шест от общо седемте домове за деца в СО, предстои закриването и на последния, отчете кметът на София.

Тя поиска и кампания, насочена към всички деца за превенция на агресията, тъй като по думите й, често насилници стават деца, които живеят в добри условия.

Председателят на ДАЗД Ева Жечева отчете положителната роля на медиите за отразяване на случаите на агресия и насилие сред деца, но призова журналистите да не разкриват самоличността и лични данни на децата, за да може да се помогне на изпадналите в беда.

Представителят на УНИЦЕФ за България Мария Хесус Конде заяви, че програмата за сътрудничество на организацията с правителството е насочена към разработване на новаторски практики за най-уязвимите групи, като приоритетно ще се работи в областите Шумен, Сливен и Монтана, където е най-силно разслояването и неравенството.

По думите на Мария Хесус Конде България е единствената държава в ЕС, която не разполага със специален закон за детското правосъдие, който да е в съответствие с европейските стандарти. Тя призова страната ни да приеме нужното законодателство.

Водещи новини

Още новини