Отложиха делото срещу избора на Йорданка Фандъкова

share

Административен съд София-град отложи делото за избор на кмет в София за след една седмица по искане на страните, за да могат те да се запознаят с новите доказателствени искания и молби, представени от тях в днешното открито съдебно заседание, съобщиха от съда.

Делото беше заведено по жалби на Политическа партия „Зелените”, кандидатите за кмет на столицата на БСП Георги Кадиев, на „Партия за хората от народа” Андрей Георгиев и на „Синята коалиция” Прошко Прошков срещу избора на Йорданка Фандъкова за втори мандат. Жалбата на местна коалицията ОДС, издигнала Стефан Софиянски за кандидат кмет, беше оставена без разглеждане поради неотстранени нередовности. Ответник по делото е ОИК, а като заинтересована страна бе конституирана Йорданка Фандъкова.

Основните искания на жалбоподателите са за допускане на повторно ръчно преброяване на бюлетините и назначаване на технически експертизи, свързани с прозрачността на бюлетината и т.нар. забранителен списък на гласоподаватели. Съдът прецени, че въпреки кратките срокове за произнасяне, предвидени в изборния кодекс, с оглед големия обем на представените нови доказателства, искания и молби, на страните трябва да се даде възможност да организират пълноценно правото си на защита в процеса, като определи тридневен срок за становища и възражения.

Следващото заседание по делото ще бъде на 18 ноември от 9.30 часа.

Водещи новини

Още новини